Perustietoa Fengshuista

Fengshui kodissa

Hieman fengshuista

Kiinan ensimmäisen hallitsijan Fu Xin (2953 - 2838 eKr.) kerrotaan luoneen fengshuin perusteet turvaamaan ihmisten elämää opastamalla heitä yhteiseloon luonnon kanssa. Eräänä päivänä hänen istuskellessaan Lo-joen rannalla mietiskelemässä, nousi virrasta kilpikonna. Tämän selässä oli erikoisia merkkejä, jotka kuvasivat kaikkia ihmisen elämänalueita. Nämä merkit tunnetaan baguana.

Perinteisen kiinalaisen maailmankuvan mukaan ihminen on osa maailmankaikkeutta. Feng on tuuli ja shui on vesi. Fengshui etsii tasapainoa suhteessa luontoon ja ympäröivään maailmaan. Rakennusten paikat suhteessa ympäristöönsä, puutarhan harmoninen kokonaisuus, kodin värimaailma ja sisustus, kodin harmonia suhteessa sen asukkaiden energioihin, siisteydestä ja puhtaudesta huolehtiminen... kaikki nämä ovat osa kokonaisuutta.

Itse näen fengshuin olevan läheisessä yhteydessä kiinalaiseen lääketieteeseen. Kun lääketiede auttaa ihmistä tasapainottamaan omia energioitaan, niin fengshui tekee saman ihmisen ympäristölle, kodille, puutarhalle, toimistolle, työpaikalle. Käyttämällä molempia yhdessä, niiden avulla saadaan lisättyä terveyttä, turvallisuutta, tasapainoa, viihtyvyyttä ja mielenrauhaa.

Energia eli Qi on elämää synnyttävä ja sitä ylläpitävä voima. Qitä on kaikkialla; avaruudessa, ihmisissä, kodeissa, rakennuksissa, kasveissa, eläimissä, vesistöissä, maaperässä, maan muodoissa... Ihmisen toiminta voi muuttaa energian kulkua. Hyvään vai huonoon suuntaan, riippuu toiminnasta. Qin kulku, negatiivinen energia eli Sha Qi, Yin-Yang -tasapaino, viisi elementtiä (Maa, Metalli, Vesi, Puu ja Tuli) - kaikki nämä toimivat samoilla perusperiaatteilla niin ihmisessä kuin ihmistä ympäröivässä maailmankaikkeudessa.

Kiinalainen näkemys kuvaa ympäristön neljän eläimen symboleilla. Kilpikonna luo turvaa pohjoisessa. Idässä asuu lohikäärme. Lännessä majailee valkoinen tiikeri. Näistä kahdesta lohikäärmeen puoli on hiukan korkeampi. Etelässä on punainen lintu, Fenix. Nämä neljä eläintä etsitään ympäristöstä, vaikka rakennuksen sijainti ilmansuuntiin nähden poikkeaisikin perusajattelusta. Intuitio ja turvallisuuden tunne ovat tässä tärkeitä lisätiedon antajia.

Rakennusta/asuntoa/tilaa/puutarhaa tarkasteltaessa se jaetaan baguan mukaan, tietyllä tavalla, yhdeksään eri alueeseen; maine ja kuuluisuus, tieto ja itsensä kehittäminen, lapset ja luovuus, auttavat ystävät, tasapaino ja hyvä onni - keskusta, vauraus ja menestys, perhe, rakkaus ja avioliitto, ura ja eteneminen. Alueilta tutkitaan mm. energian vapaa kulku, kielteiset energiat kuten roina ja Sha Qi, Yin-Yang ja viisi elementtiä. Baguan voi asettaa asuntoon joko intuitiivisella tai klassisella tavalla. Intuitiivisesti se asettuu kerroksen tai huoneen sisäänkäynnin mukaan. Klassisella tavalla taas ilmansuuntien mukaan.

Kaikki oikeudet pidätetään , All rights reserved , Copyright Kirsi Lohtaja