Käytännön tietoa akupunktiosta

YinYang

Akupunktiosta on apua moneen vaivaan, tässä tavallisimpia.

Yleisimmin ihmiset osaavat hyödyntää akupunktiota lihasjännitysten laukaisemiseen niska-, hartia- ja selkävaivoissa. Tähän ryhmään kuuluvat myös erilaiset käsitöistä, soittamisesta ja tietokoneen hiiren käytöstä aiheutuneet käsivarren ja rannekanavan säryt. Polven alueen kiputiloihin voidaan vaikuttaa ja poistaa sieltä nestettä.

Liikeratojen toimivuutta voidaan parantaa ja laajentaa. Meridiaanit (”energialinjat”) saattavat tukkeutua muuallakin kehossa, aiheuttaen samalla kipuja. Tällöin avataan koko kehon energiakierto.

Pitkään jatkunut stressi aikaansaa mm. ihottuman ja aknen pahentumista, sydämen tykytyksiä jopa levossa, yleistä väsymystä ja aloitekyvyn puutetta, päänsärkyä, uniongelmia, ärtyneisyyttä, energia- ja aineenvaihduntakierron hidastumista. Tällöin vahvistetaan ja tasapainotetaan kehoa, avataan kiertoa sekä madalletaan stressitasoa.

Stressi ei kuitenkaan ole ainoa syy em. oireisiin. Vaikka ihmisten oireet voivat olla samankaltaiset, on hoito kuitenkin yksilöllinen.

Vatsan toimintaa hoidettaessa on tärkeää muistaa tarkastella ruokailutottumuksia ja olla tarvittaessa valmis muuttamaan niitä vatsaystävällisemmiksi. Kuukautishoidoissa voidaan vaikuttaa niiden säännöllisyyteen, vuodon laatuun ja määrään, sekä kipujen voimakkuuteen. Virtsan karkailu ja hätäpissa, niihinkin voidaan vaikuttaa vahvistamalla kehoa.

Jopa synnytyksen käynnistäminen ja lapsen kääntö oikeaan asentoon kohdussa (lapsi kääntyy itse hoidon seurauksena) ovat mahdollisia.

Flunssan iskettyä auttaa akupunktio niin, että kylmä ja mahdollinen tulehdus häädetään kehosta. Sairastamisaika lyhenee, kun keuhkoja ja munuaisia vahvistetaan, lima irtoaa paremmin ja tulee ulos helpommin.

Hoidon lopputulosta auttaa, jos hoitajan ja hoidettavan energiat kohtaavat. Hoidettavan myönteinen asenne auttaa kehoa parhaimpaan mahdolliseen lopputulokseen, avaamaan energiareittinsä ja ottamaan hoidon vastaan. Hoito ei kuitenkaan ole vain uskon asia. Se toimii, vaikka epäilyksiä olisikin.

Kuinka pitkään sitten menee, ennen kuin hoidon vaikutukset ovat nähtävissä? Se on aina yksilöllistä. Siihen vaikuttavat vaivan laatu ja sen syntysyy, vaivan kesto, laajuus ja voimakkuus, perintötekijät, hoidettavan peruskunto ja perussairauksien määrä, rakenteelliset poikkeavuudet, ikä, elämäntavat, stressi…

Useimmiten suosittelen, että asiakas ottaisi kolmen-viiden kerran sarjan noin viikon välein, minkä jälkeen hän arvioisi, onko hoito lievittänyt vaivoja ja haluaako jatkaa sarjaa. Samoin kuin hieronta ja fysioterapia, akupunktiokin toimii parhaiten sarjana.
Jos kehossa on monilla eri alueilla vaivoja, niiden hoitaminenkin vie kauemmin. Tai jos yksi elin/sen toiminto on pahasti sekaisin, se tarvitsee paljon tukea. Tällöin toivoisin ihmisten olevan oman terveytensä vuoksi valmiita satsaamaan pitkään hoitosarjaan.
Pitkään kestänyt vaiva vaatii useimmiten vähintään yhtä monta hoitokuukautta kuin takana on sairastettuja vuosia. Joukkoon toki mahtuu myös iloisia yllätyksiä, jolloin vaiva katoaa odotettua paljon nopeammin. Näitäkin on ilokseni osunut kohdalleni.
Ihmiset reagoivat hoitoon aina yksilöllisesti. Koska jokaisen keho toimii ja reagoi eri lailla ja eri voimakkuudella, näkyy hoidon vaikutuskin eri lailla. Joku saa paljon apua jo yhdestä hoitokerrasta, kun taas toinen huomaa paranemista tapahtuneen vasta parin kuukauden jälkeen.

Kasvojen kohotuksesta on kyselyjä tullut jonkin verran. Sen suhteen olen vähän skeptinen, koska harvalla asiakkaalla on sen hoitoon vaadittavaa pitkäjänteisyyttä tai mahdollisuutta tulla tarpeeksi usein hoitoon. Se nimittäin vaatii noin kymmenen hoitokertaa, käsittely joka toinen päivä. Samankaltaista pitkäjänteisyyttä vaatii laihduttaminen. Siinä on kuukausien työ. Molempien lopputulokseen vaikuttavat myös ruokavalio, liikunta, nautintoaineet, sekä millainen on lähtötilanne.

Lihasvaivoissa apu usein tulee pian. Esim. kuukautisia hoidettaessa taas on hyvä varautua ottamaan pitkä sarja viikon välein niin, että käydään läpi ainakin kaksi kuukautiskiertoa. Tällöin saadaan pitkäaikainen tulos. On myös sellaisia sairauksia, joita ei voida parantaa, mutta joiden etenemistä voidaan hidastaa ja lievittää oireita. Näihin kuuluu mm. ms-tauti.

Kun on kerran ottanut hoitosarjan ja saanut kehon tasapainottamaan itse itsensä, voi mennä pitkäänkin, ennen kuin tarvitsee uuden hoidon. Varsinkin, mikäli ravitsemus, liikunta, riittävä lepo ja stressitaso ovat tasapainossa. Jos oireita kuitenkin alkaa taas ilmaantua, kannattaa hoitoon hakeutua mahdollisimman pian. Tällöin riittää ehkä jo 1-2 hoitokertaa. Ja jos tietää, että on tulossa esim. rankka tenttijakso tai työputki, voi kehoa vahvistaa etukäteen sen varalta.

Sattuuko akupunktio kovasti?

Akupunktio tapahtuu steriilein kertakäyttöneuloin, jotka ovat paljon ohuempia kuin lääkkeenantoneulat. Eniten tuntuu se pieni hetki, jolloin neulan kärki lävistää ihon. Se nipistää vähän. Herkimpiä ihoalueita ovat kasvot, jalkaterät ja kädet. Kivun kokeminen on kuitenkin aina yksilöllistä.

Hoitoja rajoittavia tai estäviä asioita ovat mm.:

• tuore sydän- tai aivoinfarkti, sydämessä oleva keinoläppä, sydämen tahdistin, Marevan- lääkitys,  verenvuotosairaudet
• syöpä
• raskaus
• päällä oleva flunssa (hoidettava ensin pois joko akupunktiolla tai muuten)
• huumeiden käyttö, lääkeaineiden väärinkäyttö
• hepatiitit eli maksatulehdukset, HIV ja AIDS

Mitä tulisi muistaa hoidon jälkeen?

Hoitopäivänä ei suositella saunaa eikä alkoholin käyttöä.
Energiareitit kehoon ovat auki, joten vilustumisherkkyys saunomisen jälkeen voi olla tavallista suurempi. Lisäksi sauna voi vaikuttaa verenpaineeseen aiheuttaen huimailua tai huonoa oloa.
Alkoholi puolestaan voi humahtaa päähän normaalia nopeammin. Hoidon vaikutuksesta ei myöskään saa täyttä hyötyä, koska alkoholi muuttaa elimistön toimintaa.
Hoitopäivänä kannattaa juoda vettä runsaasti.
Hoidon jälkeen voi väsyttää ja olla rento olo. Niinpä energiaa ja keskittymistä vaativaa toimintaa ei kannata suunnitella heti hoidon jatkeeksi.

Hoidon jälkituntemukset

Akupunktioon tulevan on hyvä tietää, että esim. polvea tai olkaniveltä hoidettaessa särky usein ensin pahenee, ennen kuin se katoaa. Samoin voi käydä muillekin oireille, kuten päänsärylle ja ihottumalle. Oire nousee syvältä pintaan, poistuen samaa tietä kuin tulikin. Hoidon edetessä oireiden painopistekin voi muuttua.

Myös kuuman ja kylmän tuntemukset, janon tunne, pissalla juokseminen, vatsan myllerrys, kipupisteen eteneminen raajoissa, valtava väsymys (keho pysäyttää lepäämään) tai vaihtoehtoisesti hyvin energinen olo – kaikki nämä ovat tuntemuksia, mitä voi hoidon jälkeen esiintyä. Tuntemukset ja niiden voimakkuus vaihtelevat eri hoitokertojen jälkeen.

Kaikki oikeudet pidätetään , All rights reserved , Copyright Kirsi Lohtaja